Derin Çeken Metal Dedektör Teknolojileri

muyazit

Mümin Bayazıt
Yönetici
teardown_impact_h1.jpg
Dedektörler ne kadar derine iner? Bu en çok sorulan sorudur, ne yazıkki bu sorunun kesin bir cevabı yoktur ancak sizlere bir kaç verileri paylaşmak isteriz!

Derinliği etkileyen önemli faktörler vardır ve bunları şöyledir:
  • Dedektörün Frekansı
  • Dedektörün Başlığı
  • Definenin Gömüldüğü Zaman
  • Definenin Boyutu
Tüm bunlar define bulmak için dedektördeki en önemli faktörlerdir. Şu an itibarıyla en ileri teknoloji ile üretilmiş dedektörlerin maksimum derinliği 5 metre civarlarındadır, bu ölçü metal kütlesinin 1 teneke büyüklüğünde varsayılarak hesaplanmıştır. Bunun üzeri bir derinlik hesaplaması mevcut teknolojinin üzerine çıkmakla alakalıdır, bu tamamen yanlış yada bilinçli olarak kandırmaca bir hesap şeklidir. Daha derin hedefler için yeraltı görüntüleme sistemleri devreye girer ve bunlar oldukça pahalıdır.

Darbe indüksiyon (Pİ) dedektör ölçüleri

Darbe İndüksiyon, bir başka adıyla pulse dedektörler en fazla 4-5 metre derinliğe ulaşır. Bu ölçüler en uygun durumlar hesaplanarak yapılır. Toprağın özelliği, metalin toprak altında kalma süresi ve kütlenin büyüklüğüne paralel olarak değişmektedir. Metalin büyüklüğü sizin daha derinlere inmenizi sağlayabilir, uzun süre toprağın altında kalmış metalin algılanması toprakla oksitlendiği için çok daha kolay olur. Ancak, pulse dedektörler VLF dedektörler gibi ayrım yapabilme özelliğine sahip değildir. Aksini idda eden satıcılardan uzak durun. Pulse dedektörler derin hedefler için üretilmiştir. Dünyadaki en iyi pulse dedektör modelleri şunlardır; Minelab, Garrett Detectors ve Lorenz Detectors. Ayrıca, yerli Pulse dedektör üreticilerinden kesinlikle uzak durmanızı tavsiye ederim.

VLF dedektör ölçüleri

Küçük başlıkla arama yapan bir metal dedektörün inebileceği maksimum derinlik 40 cm olarak kabul edilir. XP Deus 2 ve Minelab Manticore modelleri 55-60 cm lere kadar çıkabilir.

VLF dedektörler ile toprağa ne kadar yakın arama yapılırsa o kadar verimli olur. Topraktan uzaklaştıkça derinlerdeki metali saplaması biraz daha zorlaşır. VLF dedektörler müthiş ayrım yapabilme teknolojisine sahiptir, bu tür cihazlar size topraktaki metal türünü kazı yapmadan söyler. VLF dedektöre Büyük başlık taktığınız zaman çok daha derinlere inebilirsiniz, bunun birde dezavantajları vardır. Büyük başlıkla hem yüzeydeki metalleri görmeniz zorlaşır hemde derindeki metalleri gruplandırması zorlaşır. Altın diye sinyal aldığınız metal kursun yada alüminyum çıkabilir. Bu derin arama dedektörlerinin tamamında aynıdır, şu anki teknoloji derindeki metalin cinsini verebilecek düzeyde ilerlememiştir. Dedektör almak isteyen bir kişi ise üreticiden derinlik yada metal ayrım garantisi istemesi yanlıştır, çünkü üretici sizin hangi toprak yapısında yada ne zamandan beri toprak altında kalmış, metaller ne tür bir evrelere uğramış bunu bilemeyeceği için garantili bir satış gerçekleştiremez. Unutmayın ki toprak altı bilinmezdir. Bazı insanların dini inancını yerine getirmek için gömmüş, bazı insanlar korumak, bazıları savaş korkusu ile toprağa saklanmış çokça define vardır. Ölü gömme geleneklerine uygun mezara koyulan eşyalarda çok yaygındır. Bunların bir kısmı arkeologlar tarafından çıkarılırken bir kısmı-da defineciler tarafından gün yüzüne çıkarılmaktadır. Definecilerin değerli eşya aramalarında en çok verim aldığı elektronik cihazlar kuşkusuz dedektörlerdir. Dedektörsüz hikayelere dayalı define aramalarda başarı oranı oldukça düşüktür.
 
Geri
Üst