Define arama çubukları nasıl yapılır?

muyazit

Mümin Bayazıt
Yönetici
blog_alantarama_hakkinda.jpg
Eski uygarlıklardan günümüze kadar uzanan, kalıntıları bulmak için birçok yöntem geliştirilmiştir. Zamanla sürekli geliştirilen bu sistemler günümüz teknolojisinde son noktaya gelmiş, kullanılmaya başlanmıştır. Hobi olarak başladığımız definecilikte artık olmazsa olmaz haline gelen, yanımızda mutlaka olması gereken şeyler vardır. İşte bu ürünler içerisinde alan taramada (define bulma çubukları) vardır. Dedektörlerimizin yanında mutlaka olması gereken alan tarama sistemleri, diğer cihazlarla birlikte uyum içerisinde kullanılmalıdır. Alan tarama çubukları, gözlemlenen bir arazi yapısında kullanılması tavsiye edilir. Gözlem yapılan yerlerde Boşluk, Mezar, Tümülüs vs. bulunuyorsa, alan tarama çubukları bizi o hedeflerin üstüne çeker. Tespit ettiğimiz hedefi, Alan tarama ile bulduktan sonra, yanımızda mutlaka olması gereken dedektörlerimiz ile hedeflerin son tespitini yapıp noktayı koyarız.

Define bulma çubukları nasıl yapılır?

Değerli arkadaşlar, bakır boru veya tel kullanılarak 2 farklı şekilde define arama çubuğu yapılabilir. Bizler tek kişi ile kullanabileceğiniz çubuk yapımını anlatacağız.

Daha önceki yazılarımda söylemiştim. Alan tarama cihazları teknolojinin getirdiği faydalarla sürekli gelişmektedir. Ancak, 6 bin yıl önce bile alan tarama çubukları kullanıldığı söylenmektedir. Eski zamanlarda ağaç dalları ile bu işler yapılıyordu. Radyestezi alanında yeteneğiniz ve tecrübeniz olsun, işinize yarayacaktır. Şimdi, burada anlatacağım yöntemlerle bakır çubukları hazırlarsanız kesin sonuç alabilirsiniz. Eğer sonuç alamazsanız, yazının sonuna eklediğim "önemli faktörler" bölümünü okuyunuz.

Dikkat! Yok içine 6 farklı element koyduk, dua yazdık koyduk, civa koyduk, hocaya okuttuk diye binlerce yalanla kandırmaya çalışan satıcılar var. Bunların hepsi yalan arkadaşlar. Burada yazılan şekilde çubukları yapıp deneyin. Eğer bu işe çok merakınız var ise, kendini ispatlamış profesyonel alan tarama cihazlarına bakın. Ama dolandırıcılara para kaptırmayın lütfen.

Tek kişilik bakır çubuk yapımı

Bunu 2 farklı şekilde yapabilirsiniz. Eğer çubukların elinizde daha kolay hareket etmesini istiyorsanız, bakır borunun içine yerleştirebilirsiniz. Benim tavsiyem bakır telleri L şeklinde kıvırıp doğrudan öyle kullanmanız. Burada önemli olan araç değil ilim. İşin ilmini bilirseniz ve yeteneğiniz de varsa ağaç dalıyla bile sonuca ulaşırsınız.

Gerekli Malzemeler:
  1. 2x 6 mm kalınlığında 50 cm uzunluğunda bakır tel.
  2. 2x İç çapı 15 mm bakır boru 15 cm uzunluğunda.
  3. 2x Rulman.
  4. Hızlı yapıştırıcı.

Çubukların Yapılışı

Eğer sadece tel ile kullanacaksanız bakır tellerin boyu 50 cm olmalı. Bakır boru veya rulmanla kullanacaksanız 35 cm olması yeterli. Bakır tellerin 5 cm’lik kısmını L şeklinde kıvırıyoruz. Telin 35 cm olması şart değil. Daha uzun da olabilir. Uzun olursa taşıması ve kullanması zorlaşır ancak menzili artabilir.

L şeklindeki telleri rulmanın içine yerleştiriyoruz. Sıkı girecektir. Girmezse biraz zımpara yapabilirsiniz. Son olarak bu rulmanlı L telleri bakır borunun içine, borunun ucuna gelecek şekilde yerleştiriyoruz ve hızlı yapıştırıcı ile sabitliyoruz. Rulman bulamazsanız rulmansız da olur. Hatta L telleri boruya geçirmeden direkt eliniz de tutsanız da olur. Yeter ki radyestezi ilmini öğrenin. Sahtekarlara para kaptırmayın.

Önemli faktörler

Toprak içindeki faktörler, alan taramayı etkileyebilir. Bu sebepten ötürü, mineralin az ya da fazla olması alan tarama cihazlarını etkileyen ve kararsız bırakan en büyük etkenlerdir. Hedef tespiti yaptığımız bir yerde, metal kütle hiç açılmadan günümüze kadar gelmiş ise, metal kütlenin etrafında manyetik bir alan oluşur. Bu metal kütleden oluşan manyetik alan, metalin toprakta daha uzun süre zarfında kalması ile topraktaki metal büyüyecek ve genişleyecektir. Oksitlenme denilen olay böylece gerçekleşmiş olacaktır. Bu olay alan tarama cihazlarımızın daha derini tespit edebilme yeteneğini de beraberinde getirecektir. Alan tarama cihazları, bu arazi yapısı içinde bulunduğu takdirde, cihazın söz konusu olan hedefe doğru gitmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu alanda, frekanslar her yönden alan tarama cihazına ulaştığı için, doğru tespit yapmak sadece profesyonel kullanıcılar tarafından mümkündür. Fakat, her ne kadar hedefi alan tarama cihazlarıyla belirlemiş olsakta, yinede güvenip bir kazı içerisine detaylı inceleme yapmadan giremeyiz. Çünkü toprağın altındaki hedefin yaymış olduğu frekanslar farklı sert objelere yönelebilir. Bu yüzden hedefin net tespitini yapabilmek için bir dedektör gerekli olacaktır. Tabiattan olabilecek etkilerde göz önüne alınmalıdır. Örneğin su kuyusu, büyük bir ağaç kökü vaya mineralli bir kaya bizi kolayca yanıltabilir. İşte burada metal dedektörlerimiz ayrım yapabilme özelliği ile devreye girer ve bize yardımcı olur.
 
Geri
Üst