Çift Oyma Define İşareti, Anlamı ve Çözümü

muyazit

Mümin Bayazıt
Yönetici
blog_2oymaisareti.jpg
Çift oyma işaretleri, definecilik alanında sıkça karşılaştığımız figürlerden biridir. Oymalar bir veya birden fazla görülebilir. Oymalar define anlamında ipuçları barındırdığı gibi, eski bir yerleşim yerini, kuyuyu, odaları veya mezarları temsil edebilir.

Çift oyma işareti nasıl yorumlanır?​

Çift oyma işaretleri bilindiği üzere direk mezar işaretidir, bunların biri büyük diğeri küçükse; küçük olan taraf yön verir. Her 2 oyma’da eşit büyüklükte ise 2 büyük mezar olduğunu söyler. Yanında ince kanal varsa, bu kanallar bize yön verir. Kanal yoksa oymalara su doldurun, ne taraftan taşıp toprağa düşerse, yön o taraftır. Oymalara yakın yerde çakıl yığınları, taş öbeği yada çökme yapan yerler varsa boşluk testi yapılmalıdır. Bölgedeki hafif zirve yapan noktalar mutlaka dikkate alınıp incelenmelidir. Yine dağın burnu diye tabir ettiğimiz yavru dağlar definecilerin uğrak noktaları arasındadır.

Çift oyma işaretleri büyükse; iç duvarında murç izi varmı ona bakılır. İç duvar dediğimiz oymanın yanlarıdır. Burada murç izi varsa tam karşısı önemlidir. Mesafe olarak 50-70 metre civarları olabilir. 2 büyük oyma işaretine yakın bölgede küçük yuvarlak oyma işaretleri varsa; burası mezarlık alanıdır.

Buradaki büyük mezarları bulmanız için öncelikle sunak taşını bulmanız gereklidir, bu taş 2 büyük yuvarlak oymaya yakın yerde olur, genelde mezarlara yön veren işaret sunak taşındadır. Sunak taşını bulmakta zorlanırsanız musalla taşını bulun, musalla taşı varsa sunak taşı mutlaka olur. Bu en çok romalılarda olur.

Çift yuvarlak oyma hakkında diğer görüşler​

Çift Oyma İşaretleri genel yuvarlak oymaların pek çoğunda olduğu gibi mezar anlamını taşır. Ancak burda diğer oymalara göre şöyle bir tezat vardır. Sacayak şeklinde yapılan üç oymada tek mezar varken yan yana yapılan iki oymada iki mezar vardır. Mezarlar iki oymanın paralelinde genelde kaya içindeki mağara tarzı yapılardadır. Bu tür bir imkan vermeyen yani düz alan olan yerlerde ise; kaya oyulup içine sandık şeklinde gömülmüş veya mezar kenarları taşla örülmüş haldedir.

Çift oyma işaretleri olan yere geldiğimizde sırtımızı doğuya verip; ilk uygun mezar yerine doğru ilerliyoruz. Bu mezar yeri engebeli arazilerde suyu gören yerdedir. Yani dere kenarına inilir. Ancak derenin taşarak veya nemi ile mezarı etkileyebileceği bir mesafeye kadar inilmemelidir. Burada giriş aranmalıdır. Giriş toprak altında kalacak bir noktada olmalıdır. Öyle ise kayanın yapısı incelenip mezar için uygun nokta tespit edilir. Çoğu girişler taşlarla kapatılır. Yada örme bir duvarla set çekilmiştir.

Uzmanlara göre bu tür mezarlar zengin mezarları değildir. Mezar içinde ya iki kişi vardır, yada iki mezar yan yana açılmıştır…
 
Geri
Üst